Sākums
Aktualitātes
Projekta “Local Tastes” dalībnieki apgūst jaunas iemaņas un atklāj vietējo garšu pasauli

Projekta “Local Tastes” dalībnieki apgūst jaunas iemaņas un atklāj vietējo garšu pasauli

9 maijs, 2024
Visas aktualitātes

Ar ideju un vēlmi apgūt jaunas iemaņas, kā arī prasmes nozarē, kuras varētu pielietot sava darba pilnveidošanai, aprīļa vidū divu dienu mācībās tikās jau aizsāktā projekta “Vietējās garšas (Local Tastes)” dalībnieki no Igaunijas un Latvijas. Šo INTERREG pārrobežu projektu īsteno Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar projekta partneri UMA MEKK.

Pirmajā mācību dienā dalībnieki apmeklēja Valmieras tehnikumu, kur paralēli norisinājās Jāņu siera siešanas un saldo sieriņu gatavošanas meistarklases. Jāņu siera siešanas meistarklasi dalībniekiem pasniedza Lapsu mājas siers, savukārt saldos sieriņus, kopā ar dalībniekiem, gatavoja Valmieras tehnikuma pārtikas tehnologs. Lai piešķirtu tiem īpašu garšu, pildījumam pievienoja dalībnieku pašu ražotos produktus. Noslēgumā dalībnieki sevis pagatavoto Jāņu sieru ņēma līdzi uz mājām, lai turpinātu siera nogatavināšos. Īpašas uzslavas saņēma Valmieras tehnikuma jaunie pavāri, kuri dalībniekiem bija sagatavojuši īpašu pusdienu ēdienkarti no vietējiem produktiem.

Dienas otrajā daļā, Valmiermuižas alus darītavā, norisinājās garšu meistarklase kopā ar šefpavāru, jaunu garšu radītāju Aldoni Elksni no SIA “Pesto.lv”. Iesaistot projekta dalībniekus, Aldonis radīja izcili gardus un ātri pagatavojamus ēdienus, galvenokārt izmantojot dalībnieku ražotos produktus, tos savstarpēji miksējot. Aldonis stāstīja arī par dažādām garšu niansēm un savu pieredzi par to, kā mazā ražotāja produktam nonākt uz restorāna šķīvja. Pēc iespaidiem piepildītas dienas, dalībniekus gaidīja gardas vakariņas viesnīcas “Wolmar” restorānā.

Otrās dienas rītā dalībnieki devās uz Valmieras Koprades darbnīcu “DARE”. Patiesu sajūsmu izsauca tur izveidotā atvērta tipa prototipēšanas darbnīca. Dalībnieki iepazinās ar ikvienam pieejamām iekārtām – 3D printēšanai, lāzergriešanai, CNC, šūšanai u.c. Pēc darbnīcu apskates, projekta dalībinieki izglītojošā lekcijā iepazina videi draudzīgu iepakojumu un etiķešu lietošanu, nepazeminot produkta kvalitāti un to nesadārdzinot.Lai rosinātu projektā iesaistītos mājražotājus un mazos ražotājus padomāt par sava iepakojuma specifikāciju, katram dalībiniekam pirms prezentācijas bija jāaizpilda dati par vienu no sevis radītajiem produktiem. Noslēgumā dalībnieki iedvesmojās ar lieliskiem piemēriem no vietējo un ārvalstu uzņēmumu radītajiem risinājumiem videi draudzīga pilna cikla iepakojuma izmantošanā.

Savukārt, lai iedrošinātu projekta dalībniekus attīstīt tūrisma piedāvājumu, daloties ar stāstu par savu produkta radīšanu un, ļaujot ielūkoties ražošanas aizkulisēs, Mazsalacas pusē, zemnieku saimniecībā “Ķeiķi”, visus sagaidīja aitas, kas ērti iekārtojušās bijušajā padomju laika namā – Jēru klubā. Saimniece Ilze Mitāne biju pagatavojusi smeķīgu jēra gaļas zupu un dalījās ar savu pieredzi, veidojot tūrisma piedāvājumu un, uzņemot viesus savā saimniecībā. Jēru klubs ir īpašs ar to, ka saimniecība piedāvā plašu pakalpojumu klāstu – ēdināšanu, vietu svinībām, dažādu jomu miestarklases, zināšanu ieguvi un iespēju absolvēt Jēra kluba akadēmiju, eksursijas, nakšnošanu u.c.

Nākamās aktivitātes projekta ietvaros notiks maijā, kad 15 Vidzemes mājražotāji un mazie ražotāji dosies uz mācībām Veru apriņķī Igaunijā.

 

Projekta "Local Tastes" dalībnieki apgūst jaunas iemaņas un atklāj vietējo garšu pasauli

Citas aktualitātes

Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centrs.
Lauku attīstības nodaļa
Adrese
Rīgas ielā 34,
Ozolnieki, Ozolnieku pagasts,
Jelgavas novads,
LV-3018, Latvija
Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centrs.
Lauku attīstības nodaļa
© 2019 - 2024 Visas tiesības aizsargātas
SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs

Pašlaik notiek darbi pie lapas uzlabošanas, drīzumā lapa būs atkal pieejama.

Atvainojamies par sagādātajām neērtībām.