2022. gada sezonu “Novada Garša” atklāja ar tiešsaistes semināru “Pārtikas cenu kāpums – ietekme uz ikdienas pusdienām” ietvaros. Tā laikā pašvalību, izglītības iestāžu vadība, pavāri un citi interesenti varēja uzzināt, kādu ietekmi uz mazumtirdzniecības un ēdināšanas cenām rada šī brīža politiski ekonomiskā situācija.
Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs uzsvēra: “Mūsu lielākā problēma pašlaik ir inflācija, kas ir importēta un mēs to ietekmēt nevaram, – tā drīz var pārsniegt 10%, samazinoties vien gada otrā pusē. Tas, ko varam darīt savā ikdienā, lai ar to sadzīvotu – uzlabot energoefektivitāti mājokļos, darbavietās.”
Par energoefektivitātes uzlabošanas un resursu taupīšanas iespējām skolu virtuvēs izsmeļošu informāciju sniedza Pavāru kluba prezidente Svetlana Riškova: “Nu jau vairākus gadus konsultēju ieinteresētās pašvaldības, kā ietaupīt, izvēloties mūsdienīgāku, “gudrāku” virtuves aprīkojumu. Jā, tas varbūt ir lielāks sākotnējs ieguldījums, taču ilgtermiņā ļauj ietaupīt ne vien finanses, bet parūpēties arī par darbinieku veselību.”
Seminārā varēja iepazīties arī LLU notiekošo pētījumu par Latvijas zivju pieejamību un vēlmi tās iekļaut izglītības iestāžu ēdienkartē. “72% vecāku uzskata, ka zivis, jo īpaši treknās, kā tuncis un lasis, būtu iekļaujamas bērnu ēdināšanā”, norādīja LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāns Mārtiņš Šabovičs.
Savukārt AREI pētniece Lāsma Aļeksejeva atklāja, ka 46% vecāku nav informācijas, kas ir Zaļais publiskais iepirkums un, kā tas izmantojams, lai iepirkumos vairāk izvēlētos bioloģisko produkciju.
Videoieraksts https://www.facebook.com/watch/?v=510300227164882