Konference 16. novembrī no pulksten 10.00 būs skatāma: www.facebook.com/NovadaGarsa
Elīna Ozola, “Novada Garšas” projekta vadītāja: “Pārtikas marķēšana ar atpazīstamības zīmēm noteikti palīdz vieglāk atpazīt vietējo produktu. Tomēr – viena pati tā negarantē patērētāja izvēli par labu pašmāju produktam. Lai aizvien vairāk mūsu ēdienkartē nonāktu vietējā pārtika, būtiska ir sabiedrības kopēja izpratne par šādas izvēles nozīmīgumu valstij kopumā. Tādēļ šī gada konference vairāk būs kā saruna, lai spētu veikt apzinātākas izvēles tajā, ko ēdam.”
Interesantu ieskatu tajā, vai vietējā pārtika tiešām nonāk pie vietējā patērētāja, sniegs Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) rektore Irina Pilvere. Savukārt Igaunijas Dzīveszinātņu universitātes Organiskā centra vadītāja Elena Pītsmane (Elen Peetsmann) atklās, kā darbojas Igaunijas bioloģiskās pārtikas zīmols, kuram ir trīs līmeņi, un kādēļ to labprāt izvēlas ne vien ēdinātāji skolās vai pārtikas iepirkumu veicēji, bet arī citi ēdinātāji.
Tikmēr pētnieciskā institūta Baltic Studies Centre un AREI pētniece Maija Ušča analizēs īso pārtikas piegāžu ķēžu nozīmi un atklās, kādi ir mūsdienu pircēju pārtikas iegādes paradumi.
Konferencē plašāk varēs uzzināt arī par Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sākto kampaņu “Tiesības zināt, ko liekam galdā!”, kuras mērķis – pievērst pircēju uzmanību produktu patiesās izcelsmes valstij. Šonedēļ teju 130 ēdināšanas vietās – skolās, bērnudārzos un “Daily” pusdienu restorānos – sākušās tematiskās dienas “Mūsu Latvijas garšas”, kuras sadarbībā ar “Novada Garšu” rīko ēdinātājs “Baltic Restaurants”. Uzņēmuma vadītājs Guntis Bredovskis skaidros, kādēļ svarīgi patērētāju izglītot, jau sākot ar pirmsskolu.
Plašāka informācija: info@novadagarsa.lv
Vietējos produktus meklē: www.novadagarsa.lv
Vietējos produktus iegādājies: https://tirgus.novadagarsa.lv/etirgus