Sākums
Aktualitātes
Jaunas vēsmas “Novada Garšas” Pārtikas produktu kvalitātes konkursā

Jaunas vēsmas “Novada Garšas” Pārtikas produktu kvalitātes konkursā

15 septembris, 2023
Visas aktualitātes, Novada Garša, Konkursi, akcijas

“Novada Garšas” produktu kvalitātes konkurss šogad mainījis ne vien norises kārtību un vietu, bet arī vērtēšanas kritērijus un žūrijas sastāvu. Kā viens, tā otrs nu ir daudz profesionālāks un iesniegtos produktus dziļāk vērtējošs. Tas iespējams, pateicoties ciešākai sadarbībai ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) ekspertiem un atzītiem šefpavāriem.

Produktu kvalitātes konkursu “Novada Garša” rīko jau ceturto gadu. Šogad tajā 81 ražotājs pieteicis 199 produktus šādās kategorijās:

1. Piens un piena produkti (t.sk. kazas un aitas piena produkti) – 25
2. Gaļa un gaļas pārstrādes produkti – 13
3. Zivis un zivju produkti – 12
4. Ogu, augļu un dārzeņu produkti – 55
5. Maize un miltu izstrādājumi – 15
>6. Medus un to produkti – 33
7. Bezalkoholiskie dzērieni (t.sk. sulas, raudzētie dzērieni) – 10
8. Raudzēti alkoholiskie dzērieni (piemēram, alus, vīns, sidrs u.c.) – 16
9. Stiprie alkoholiskie dzērieni – 20

Atšķirībā no iepriekšējiem konkursiem, kad visus produktus vērtēja vienas dienas ietvarā, šogad vērtēšana notiks trīs dienas – no 19. līdz 21.septembrim Jelgavā, PTF telpās, katrā analizējot 2-3 produktu grupas.

Evita Straumīte LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes(PTF) eksperte, asociētā profesore: “Novada garšas” produktu kvalitātes konkursā katras produktu kategorijas vērtēšanā piedalīsies apmācīti eksperti, kas pārzina produkta kvalitātes rādītājus un defektu cēloņus, izmantojot starptautiski atzītas metodes, kuras pielieto pārtikas produktu kvalitātes vērtēšanā.”

>strong>Kopumā no LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes žūrijā būs 19 eksperti:

• DI vadošā pētniece Dr.sc.ing. Dalija Segliņa;
• Asoc. prof. Dr.sc.ing. Jeļena Zagorska;
• Asoc.prof. Dr.sc.ing. Evita Straumīte;
• Docente Dr.sc.ing. Ilze Grāmatiņa;
• Asoc.prof.Dr.sc.ing. Zanda Krūma;
• Docente Dr.Ph.D. Liene Jansone;
• Asoc.prof. Dr.sc.ing. Anita Blija;
• Docente Dr.sc.ing. Anete Ķeķe;
• Asoc.prof. Dr.sc.ing. Dace KļavSanita Sazonova;
• Pārtikas tehnologs Janis Skalbe;
• Docente Dr.sc.ing. Rita Riekstiņa Doļģe;
• Pārtikas tehnologs Dr.sc.ing. Solvita Kampuse;
• Pārtikas tehnologs Agija Kārklīte;
• Pārtikas tehnologs Iveta Rutka;
• Doc. Dr.sc.ing. Daiga Kunkulberga;
• Pārtikas tehnologs Dr.sc.ing. Kristīne Jacīno;
• Pārtikas tehnologs Harijs Sproģis;
• Docente Dr.sc.ing. Ilona Dabiņa Bicka.

Iesniegtos produktus garšos, analizēs un vērtēs arī astoņi profesionāli pavāri un dzērienu eksperti:

• Inese Vicupa, restorāna “Whitehouse” vadītāja;
• Artūrs Homins, Head of Career Education uzņēmumā “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”;
• Haralds Saušs, pavārs;
• Edgars Balodis, restorāna “MIRO” šefpavārs;
• Rojs Puķe (Pipars), kulinārijas blogeris;
• Inga Cīrule, restorāna “Kalķu vārti” šefpavāre;
• Valters Zirdziņs, šefpavārs;
• Andris Reizenbergs, “Monin” un “Franklin” limonāžu vēstnieks Latvijā;
• Ainārs Reinšmits. Vīna Studijas vadītājs;
• Nauris Salinieks, pavārs.

Konkursa uzvarētāju paziņošana un apbalvošana paredzēta “Novada Garšas” sezonas noslēguma pasākumā 30.septembrī Āgenskalna tirgū, Rīgā.

Uzziņai:
2020. gadā 29 ražotāji, 71produkts,
2021. gadā 164 produkti,
2022. gadā 73 ražotāji, 205 produkti.

Citas aktualitātes

Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centrs.
Lauku attīstības nodaļa
Adrese
Rīgas ielā 34,
Ozolnieki, Ozolnieku pagasts,
Jelgavas novads,
LV-3018, Latvija
Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centrs.
Lauku attīstības nodaļa
© 2019 - 2024 Visas tiesības aizsargātas
SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs

Pašlaik notiek darbi pie lapas uzlabošanas, drīzumā lapa būs atkal pieejama.

Atvainojamies par sagādātajām neērtībām.