Salacgrīvas nēģi – ES Aizsargātais Latvijas produkts
Latvijā ir septiņi unikālie produkti, kas ierakstīti šādos Eiropas Savienības Aizsargāto produktu nosaukumu reģistros:
IEPAZĪSTI!
Kaut gan aklās degustācijas izcelsme ir miglā tīta, pastāv lielas aizdomas, ka to izperinājuši nēģu gatavotāji. Jo viņi diezgan droši zināja, ka vispirms ir jāsarīko garšas kārpiņu festivāls, un tikai tad drīkst sekot atklāsme par atskabargaino realitāti. Vienkārši nedomājiet, kā tie izskatās, jo pie mums izsenis pieņemts, ka nēģi – tā ir delikatese!
PIEDZĪVO!
Nēģu upes mums ir daudzas – Gauja, Daugava, Venta, Irbe, Saka, Lielupe, Bārta, Vitrupe… Bet, senā nēģu zvejas metode – tači – Latvijā saglabājusies tikai dažās vietās Salacā un Svētupē, citur jau sen ir parastie murdi. Zveja ar tačiem ir pāris gadsimtus sena. Taci būvē no egļu kārtīm, upes gultnē ar milzīgiem, dzelzs stīpām apkaltiem veseriem iesitot balstus. Upei pāri izveido laipu, pie kuras nostiprina murdus. Vakarā tacī saliek murdus, agri no rīta tos izceļ, jo nēģi baidās no gaismas un ceļo tikai naktīs. Viens no visvecākajiem rakstiskajiem dokumentiem, kas apstiprina zveju ar tačiem Salacā, ir Johana Kristofa Broces Vecsalacas muižas un Salacas upes zīmējums 1780. gadā. Nēģi ir kulinārās identitātes daļa, kas izceļ vietējo savdabību un akcentē tradicionālās vērtības.
GATAVO UN DEGUSTĒ!
Nēģus stingri noberž ar tīru, sausu drānu un citu pie cita gulda uz restītēm vai uz pannā restīšu veidā ieklātiem lapu koka skaliņiem. Restes vai pannu liek krāsnī un 220 grādu temperatūrā cep apmēram 20 minūtes. Izceptiem nēģiem liecot jālūst, tie nedrīkst būt sīksti vai arī jau apdeguši, jo tad tie būs rūgti.
Nēģus saliek piemērotā traukā un pārlej ar uzvārītu ūdeni kurā izšķīdināta vārāmā sāls, bet krāsai var būt pievienots kafijas, tējas vai dedzināta cukura izvilkums. Nēģiem jābūt pavisam nedaudz apsegtiem.
Traukam uzliek vāku un atstāj uz 10 minūt;em siltumā pasautēties.
Nēģus pa vienam ņem ārā no šķidruma, gulda uz dēlīša, ar otru dēlīti nēģim viegli uzspiežot un to nedaudz saplacinot.
Saplacinātos nēģus sagulda cieši citu pie cita garenā traukā un pārlej ar šķidrumu, kurā nēģi sautējās.
Uzliek stingru slogu un liek aukstumā sastingt. Ja pārlietā šķidruma nav pārāk daudz, tas viegli sarecēs. Ja želeju gribas stingrāku un vairāk, pārlejamajā šķidrumā var izšķīdīnāt nedaudz uzbriedināta želatīna.