Kopā ar labi zināmiem Latvijas šefpavāriem “Novada Garšas” komanda 2024. gada vasarā devās aizraujošā garšu ceļojumā pa četriem Latvijas novadiem, lai atklātu mums pieejamo kulināro bagātību. Ceļojums noslēdzās ar krāsainu un “garšīgu” sienas kalendāru, kur katrs kalendāra mēnesis piedāvā rūpīgi izmeklētu meistardarbu! Katrs ēdiens tapis no svaigām un vietējām sastāvdaļām, kur šefpavāra mūsdienīgais pieskāriens pilnā mērā ļāvis izpausties sezonālajām garšu niansēm.
Vidzemē februāra ēdienu gatavoja Danija un Ēriks Pudniki-Lindes no restorāna “Ēdiendaris”, Mazsalacā. Aizrautīgi ēdiena gatavošanā piedalījās arī grupas “Kaut Kaili” mūziķis Krists Krūskops un “Novada Garšas” Vidzemes reģiona atbildīgā Ineta Andersone. Februāris ir mīlestības mēnesis, kad svinam mīlestību un draudzību, torte “Salaca” ir ideāls deserts, lai iepriecinātu savus mīļotos un draugus šajā īpašajā laikā.
Smilšu pamatnēm
225g mīksts sviests, 300g cukurs, 2olas, 450g milti, 25g kakao,
Krēmam:
1l piens, 5olu dzeltenumi, 100g cukurs, 80g kukurūzas ciete, šķipsna sāls, vaniļas pāksts, 200g sviesta, 200g iebiezinātais piens
Aveņu kārtai:
200g svaigas vai saldētas avenes ar nedaudz cukuru.
Sagatavo smilšu mīklu. Tad to sadala trijās daļās, no kurām vienu sajauc ar kakao. Vārītajam krēmām karsē pienu. Tikmēr olas maisa ar cukuru, vaniļas cukuru, pievieno miltus un lēnām maisot, pievieno uzkarsēto pienu. Samaisīto masu lej atpakaļ katliņā un uz lēnas uguns nepārtraukti karsē, līdz masa sabiezē. Saputo sviestu ar pilnpienu un pievieno atdzisušam vārītajam krēmam.
Kad smilšu pamatnes izceptas, pirmajā kārtā liek balto pamatni un ogas, nākamajā kārtā – brūno pamatni un krēmu, noslēdz ar balto kārtu, kuru pārsmērē ar krēmu. Tortes virskārtu dekorē ar balto un brūno krēmu.