Latvijas lielie pelēkie zirņi ir unikāls produkts. Ierakstīts Eiropas savienības aizsargāto produktu nosaukumu reģistrā.
Recepte 4 porciju iegūšanai
Tīrus zirņus iemērc ūdenī vismaz uz nakti vai ne mazāk kā uz 4 stundām. Labi izmērcēti zirni vārās ātrāk un iegūst pilnīgāku garšu. Svarīgi!
Zirņi jāmērc lielā ūdens daudzumā un brangā “bļodā, jo tie piebriest vismaz 1,5 reizes. Ja mērcēšanas procesā ūdens nepietiks, zirņi vārīsies nev1enmērīgi.
Mērcējamo ūdeni nokāš, zirņus ber katlā aukstā ūdenī un uz nelielas uguns vāra mīkstus. Tas var aiznemt 40-60 minūtes.
Sāli zirņiem pieber pēdējās minūtēs īsi pirms nokāšanas. Seno saimnieču viltības! Ir divi veidi, kā varam baudīt zirņus. Ja maltīte plānota uzreiz, zirņus nokāš sausus – tā tiem būs patīkami miltaina garša. Ja maltīte plānota vēlāk, zirņus var atstāt vārāmajā ūdenī un vēlreiz uzsildīt un nokāst pirms pasniegšanas. Tā zirņiem būs krēmīgāka garša un arī mīkstāka miziņa.
Tradicionāli zirņus pasniedz ar speķa mērci, ko gatavo uz pannas sačurkstinot gabaliņos sagrieztu žāvētu cauraugušu gaļu, pievienojot smalki grieztus sīpolus un cepot, līdz tie zeltaini brūni. Atsevišķos novados saceptajam cauraudzim ar sīpoliem pannā pievieno arī pāris karotes skāba krējuma, lai mērce sanāktu vijīgāka.
Pasniegšana: bļodā ber zirņus un pa virsu uzliek pāris karotes speķa mērces un karoti skāba krējuma. Ēd, klāt piedzerot aukstu rūgušpienu vai kefīru.