Kopā ar labi zināmiem Latvijas šefpavāriem “Novada Garšas” komanda 2024.gada vasarā devās aizraujošā garšu ceļojumā pa četriem Latvijas novadiem, lai atklātu mums pieejamo kulināro bagātību. Ceļojums noslēdzās ar krāsainu un “garšīgu” sienas kalendāru, kur katrs kalendāra mēnesis piedāvā rūpīgi izmeklētu meistardarbu! Katrs ēdiens tapis no svaigām un vietējām sastāvdaļām, kur šefpavāra mūsdienīgais pieskāriens, pilnā mērā ļāvis izpausties sezonālajām garšu niansēm.
No gardām kartupeļu klimpām ar bekonu janvārī un jauno rabarberu drumstalmaizi maijā, līdz vasaras pilnbrieda jaunajiem kartupeļiem ar sēņu mērci augustā un smalkam pastinaka parfē valsts svētku mēnesī novembrī – katra recepte ir stāsts par Latvijas dabu un tās dāsnumu. Ielūkojieties šefpavāru pieredzē, drosmīgi baudiet tradicionālu ēdienu modernās interpretācijas – garšas, kas vienlaikus ir gan sirds siltums, gan gardēža sapnis.
Vidzemē decembra, janvāra un februāra ēdienus gatavoja Danija un Ēriks Pudniki-Lindes no restorāna “Ēdiendaris”, Mazsalacā. Aizrautīgi ēdiena gatavošanā piedalījās arī grupas “Kaut Kaili” mūziķis Krists Krūskops un “Novada Garšas” Vidzemes reģiona atbildīgā Ineta Andersone.
Zemgales marta, aprīļa un maija receptes tapa Jelgavas restorāna “Pilsētas Elpa” šefpavāra Roberta Lukšas izpildījumā. Procesā līdzdarbojās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra šefs Mārtiņš Cimermanis un, “Novada Garšas” Zemgales reģiona atbildīgā Ilze Rūtenberga-Bērziņa.
Latgales jūnija, jūlija un augusta gardumus gatavoja šefpavārs Haralds Saušs , kuram talkā nāca arī ZS “Kotiņi” saimniece Vija Kuļša un “Novada Garšas” Latgales reģiona atbildīgā Iveta Sondore.
Kurzemes septembra, oktobra un novembra receptes piedāvā Žanis Raivo Behmanis , Kuldīgas restorāna “KOPA” šefpavārs. Viņam palīgos – “Novada Garšas” Kurzemes reģiona atbildīgā Linda Dūdiņa-Hoiere un šarmantais dziedātājs Artis Šimpermanis.
Receptes ir dažādas, kārdinošas un izaicinošas! Izmēģiniet! Nepieciešamās izejvielas meklējiet pie vietējiem ražotājiem: www.novadagarsa.lv.
Nav vēlmes gatavot? Dodieties uz lieliskajiem krodziņiem reģionos un baudiet šos gardumus šefpavāru izpildījumā! Atnāc. Atklāj. Iemīli!
Janvāra recepte.
Klimpas
4 lieli kartupeļi, sāls (apkaisīt kartupeļus), milti (ber, kamēr izvedojas nelipīga, rullējama mīkla), 3 olu dzeltenumi.
Cepešpannā ieber sāli 2 cm biezumā, tad saliek nomazgātos kartupeļus un apber kārtīgi ar sāli.Apklāj ar folliju un liek cepties cepeškrāsnī 160 grādi apmēram 2h, vai kamēr kartupeļus vidus ir mīksts. Kad gatavs, mazliet atdzesē, lai būtu ērti strādāt. Pārgriež uz pusēm un ar karoti izgrebj mīkstumu. Visu mīkstumu sakārto kaudzītē ar iedobumu pa vidu. Iedobumā iesit olu dzeltenumus, tad mīca un pievieno miltus pēc vajadzības līdz izveidojas nelipīga, viendabīga masa. Novāra sālsūdenī un strauji atdzesē. Pēc tam var gatavot uz pannas vai sasaldēt.
Bekons ar dārzeņiem
2 šķēles bekona, dārzeņi pēc izvēles, 4 ķiploku galviņas, timiāna zariņš, 1 zilais sīpols (mazs), 100ml saldais krējums, 100g sviesta, 30g rukolas, cietais siers – nevar būt par daudz!
Apcep bekonu,ķiplokus,timiānu,sīpolu,tad pievieno klimpas un apcep smuki nedaudz pievienojot sviestu,tad pievieno dārzeņus un saldo krējumu.Nedaudz pasautē,pievieno sāli un piparu pēc vajadzības.
Pievieno cieto sieru un rukolu un uzreiz servē. Pie servēšanas vēl uzrīvē cieto sieru.
Labu apetīti!
FOTO: Artūrs Rudavs