Ģeogrāfiskās izcelsmes norādes un kvalitātes shēmas

Garantēta tradicionālā īpatnība (GTĪ)
Apzīmējums “Garantēta tradicionālā īpatnība” (GTĪ) izceļ tradicionālos aspektus, tādus kā produkta ražošanas veids vai sastāvs. Produkta nosaukums, kas reģistrēts kā GTĪ, aizsargā to pret viltošanu un ļaunprātīgu izmantošanu.

"SKLANDRAUSIS"

"Sklandrausis" (lībiskajā dialektā: sklandrouš, no kuršu: sklanda — 'žoga kārts, zedeņu žogs, nogāze, nokalne'; lībiešu: sūrkak, daudzskaitlī: sūr kakūd), žograusis (žogrouš) jeb dižrausis (dižrouš) ir tradicionāls lībiešu ēdiens, kas vēlāk aizgūts Kurzemes latviešu virtuvē. Tas ir no neraudzētas rudzu mīklas gatavots un ar ķimenēm apbērts saldais rausis ar kārtainu kartupeļu un burkānu pildījumu. "Sklandrausi" parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu.
Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums (KTTT) veido Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Sklandrausi.
Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums
Liepājas iela 31, Kuldīga, LV-3301
+371 63324082
info@kuldigastehnikums.lv
Mājaslapa
ZS "Ēmužas" gatavo Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) iekuvušo Sklandrausi.
ZS “Ēmužas”
Lauku māja "Ēmužas" atrodas Vandzenes pagastā, Talsu novadā.
29294318
ezerasonate@inbox.lv
Mājaslapa
IK "Ugly Cake" gatavo garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Sklandrausi.
IK “Ugly Cake”
"Ielejas", Ogres novads, Tīnūžu pagasts
+371 26672378
uglycake7@gmail.com
Mājaslapa
IK "Petūnija" gatavo Garantēto tradicionālo īpašību (GTĪ) ieguvušo Sklandrausi.
IK “Petūnija”
Dārza iela 1, Alsunga, Alsungas pag., Kuldīgas nov., LV-3306
Jānis Eiduks gatavo garantēto tradicionālo īpašību ieguvušos Sklandraušus.
Jānis Eiduks
SIA “Pīnītes”
Kuldīgas novads, Rumbas pagasts, Krasti
26463533
pinite09@inbox.lv
Mājaslapa
Gunta Veinberga gatavo Garantētu tradicionālo īpašību (GTĪ) ieguvušo Sklandrausi.
Gunta Veinberga
Pilsētas laukums 7A, Kuldīga
25473680
kuldigaslabumi@kuldiga.lv
Mājaslapa
Dace Cine gatavo Garantētu tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Sklandrausi.
Dace Cine
Kuldīga, Dzelzceļa iela 37
26481240
hercogs11@inbox.lv
Mājaslapa
SIA "Cannelle Bakery" gatavo Garantēto tradicionālo īpatnību ieguvušo Sklandrausi.
SIA “Cannelle Bakery”
cannelle@cannelle.lv
+371 63 35 00 84
Satiksmes iela 3, Saldus, Saldus novads, LV-3801, Latvija
Mājaslapa
Vija Eiduka gatavo Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Sklandrausi.
Vija Eiduka
Saldus iela 6a-12, Skrunda, Skrundas pagasts, Kuldīgas novads, LV – 3326
+371 26729897
zalumi4@inbox.lv
Mājaslapa
SIA "Kalvīc" ražo Garantētu tradicionālo īpatnību (GTĪ|) ieguvušo Sklandrausi.
SIA “Kalvīc”
Pils iela7, Alsunga, Alsungas novads, LV-3306
+ 371 26179298
slavinski@inbox.lv
SIA "Ūši" ražo Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Sklandrausi.
SIA “Ūši”
"Ūši", Kolka, Kolkas pag., Talsu nov., LV-3275
29475692
dzenetam@gmail.com
Mājaslapa
ZS "Brūveri-Grīvas" ražo Garantēto tradicionālās izpausmes norādi (GTĪ) ieguvušo Sklandrausi.
ZS “Brūveri-Grīvas”
Talsu novads, Dundagas pagasts, Maija iela 5-1
26 092 153
dace.savicka@inbox.lv
Mājaslapa

"JĀŅU SIERS"

"Jāņu siera" pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tā tradicionālo raksturu, kurš ir nemainīgi saglabājies daudzu gadu desmitu, pat simtu laikā. Tas ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes: piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. "Jāņu sieru" gatavo no piena un biezpiena, tos karsējot, sūkalu atdalīšanai, pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot, līdz viendabīgas konsistences ieguvei.
ZS "Dambīši 2" gatavo garantēto tradicionālo īpašību (GTĪ) ieguvušo Jāņu sieru.
ZS “Dambīši 2”
Līvānu nov., Rudzātu pag., Šauri, "Dambīši 2" Novoseļjes, Rudzātu sādža, LV-5328
ZS "Bļodiņas" ražo Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Jāņu sieru.
ZS “Bļodiņas”
26086552
blodinas2@inbox.lv
ZS "Juri" gatavo Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Jāņu sieru.
ZS “Juri”
Lubāni, Rušonas pagasts, Preiļu novads
+371 29182355
zsjuri@gmail.com
Mājaslapa
Jānis Lapsa veido Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Jāņu sieru.
Jānis Lapsa
Ogres iela 4, Ogre, Ogres novads, LV-5001
26838017
ibux@inbox.lv
Mājaslapa
AS "Jaunpils pienotava" ražo garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Jāņu sieru.
AS “Jaunpils pienotava”
Jaunpils pienotava, Jaunpils, Jaunpils pagasts, Tukuma novads, LV-3145
+371 26646872
info@jaunpilspienotava.lv
Mājaslapa
AS "Valmieras piens" ražo Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Jāņu sieru.
AS “Valmieras piens”
Rīgas iela 93, Valmiera, LV-4201
+371 80001110
valmieras.piens@foodunion.com
Mājaslapa
PKS "Straupes piens" ražo garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo Jāņu sieru.
PKS “Straupe”
“Pienotava”, Plācis, Straupes pagasts, Cēsu novads, LV-4152
64132256
pasutijumi@straupespiens.lv
Mājaslapa
AS "Rankas piens" ražo garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) ieguvušo
AS “Rankas piens”
Gulbenes novads, Rankas pagasts, Ranka
29226099
ranka.piens@gmail.com
Mājaslapa
AS "Lazdonas piensaimnieks" ražo Garantēto tradicionālo īpatnību ieguvušo Jāņu sieru.
AS “Lazdonas pienasimnieks”
Lazdona, Lazdonas pagasts, Madonas novads, Latvija, LV-4824
+371 64825167
lazdonaspiens@apollo.lv
Mājaslapa

"SALINĀTĀ RUDZU RUPJMAIZE"

Ar vārdiem „Salinātā rudzu rupjmaize” saprot no rupjajiem rudzu miltiem ceptu maizi, kuras gatavošanā izmanto plaucējumu, tas nozīmē, ka daļu no miltiem aplej ar karstu ūdeni, citiem vārdiem sakot - tā tiek salināta. Vēl šo produktu specifisku dara tas, ka plaucējumu gatavo koka kublos, plaucējuma un mīklas gatavošanas laikā pievieno ķimenes, cukuru, kā arī klaipa iegarenā forma.
Maiznīca "Lielezers" gatavo garantēto tradicionālo īpatnīu (GTĪ) ieguvušo Salināto rudzu rupjmaizi.
SIA “Lielezers”
Limbažu novads, Limbaži,”Stekļi”, Latvija, LV-4001
+37129436436
lielezers@lielezers.lv
Mājaslapa
Aizsargāts cilmes vietas nosaukums (ACVN)
Aizsargātas cilmes vietas nosaukuma shēmā galvenie kritēriji – produkta kvalitāti ir radījusi īpašā ģeogrāfiskā vide ar tam rakstūrīgajiem dabas vai cilvēka faktoriem un visam procesam, sākot no audzēšanas līdz produkta iesaiņošanai, jānotiek konkrētajā ǵeogrāfiskajā apgabalā.

"LATVIJAS LIELIE PELĒKIE ZIRŅI"

"Latvijas lielie pelēkie zirņi" ir daļa no senām lauksaimniecības un kulinārijas tradīcijām. To audzēšana aizsākusies jau 18. gadsimtā, bet mērķtiecīga selekcija notiek kopš 1925. gada. Priekuļos radītā šķirne ‘Retrija’ ir vienīgā ar tik lielām, vizuāli pievilcīgām un izcilas garšas sēklām. Latvijas augu šķirņu katalogā zirņu šķirne ‘Retrija’ ir no 2004.gada. Tā ir pilnībā pielāgota vietējiem augšanas apstākļiem un tiek audzēta tikai Latvijā. "Latvijas lielie pelēkie zirņi" ar speķi joprojām ir viens no latviskākajiem ēdieniem, ko īpaši iecienījuši arī tūristi.
zs kaņepītes latvijas lielo pelēko zirņu ražotājs, acvn
ZS “Kaņepītes”
Kaņepītes, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4220
+371 28615485
kanepites@gmail.com
Mājaslapa
Latvijas lielo pelēko zirņu ražotājs - zemnieku saimniecība "Adzelvieši"
ZS “Adzelvieši”
"Adzelvieši", Burtnieku pagasts, Burtnieku novads, LV-4206
+371 29253507
info@adzelviesi.lv
Mājaslapa
Latvijas lielie pelēkie zirņi - Agroresursu un ekonomikas institūts
Agroresursu un ekonomikas institūts
Cēsu novads, Priekuļu pagasts, Zinātnes iela 2
+371 67552909
arei@arei.lv
Mājaslapa
Latvijas lielie pelēkie zirņi - ZS "KOTIŅI"
ZS “KOTIŅI”
Balvu novads, Šķilbēnu pagasts
+371 64546265
info@kotini.lv
Mājaslapa
Latvijas lielie pelēkie zirņi - ZS "Zutiņi-1"
ZS “Zutiņi-1”
Krimuldas nov., Krimuldas pag.
+371 29148046
info@zutini.lv
Mājaslapa
Latvijas lielie pelēkie zirņi - SIA “Spāres-L”
SIA “Spāres-L”
Jēkabpils novads, Elkšņu pagasts, “Spārītes”
+371 28346853
sparesl@inbox.lv
Mājaslapa
Aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde (AĢIN)
Eiropas Savienībā piešķir aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norādi (AĢIN) produktam, kad tā kvalitāte, reputācija vai cita īpašība ir galvenokārt saistāma ar tā ģeogrāfisko izcelsmi. Tas nosaka intelektuālā īpašuma tiesības uz konkrētiem produktiem, kuru īpašības ir specifiski saistītas ar noteiktu ģeogrāfisko apgabalu.

"CARNIKAVAS NĒĢI"

Pamatu saiknei ar ģeogrāfisko apgabalu veido "Carnikavas nēģu" zvejas un apstrādes senās vēsturiskās tradīcijas un metodes, reputācija konkrētajā apgabalā, kā arī nēģu resursu ilgtspējības un krājumu pārvaldīšana. Ar norādi „Carnikavas nēģi” marķē tikai Carnikavas novadā laikā no 1.augusta līdz 1.februārim ar murdiem Gaujas upes lejtecē pie iztekas zvejotus svaigus nēģus un ja to pārstrāde notikusi Carnikavas novadā atbilstoši specifikācijai, tad arī pārstrādātus.
Gaļina Ļevočkina ir Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norādi ieguvušo Carnikavas nēģu ražotāja.
Gaļina Ļevočkina
Vēju iela 18a, Carnikava, Carnikavas nov., LV-2163
+371 67992618
selgasvl@inbox.lv
IU "Gundegas IP" ir Aizsargāto ģeogrāfisko izcelsmes norādi (AĢIN) ieguvušo Carnikavas nēģu ražotājs.
IU “Gundegas IP”
Vecgaujas iela 20, Vecgaujas 20, Carnikavas pagasts, Ādažu novads, LV-2163
29413089
SIA "Krupis" ir Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norādi (AĢIN) ieguvušo Carnikavas nēģu ražotājs.
SIA “Krupis”
Zvejnieku iela 22, Carnikava, Carnikavas pagasts, Ādažu novads, LV-2163
+371 26 378 048
info.krupis@inbox.lv
Mājaslapa

"SALACGRĪVAS NĒĢI"

"Salacgrīvas nēģu" piesātināto, rūgteni saldo un mēreni sāļo garšu un jūras un aļģu smaržu – nodrošina gan jūras ģeogrāfiskais tuvums upju vietām, kurās nēģi atgriežas uz nārstu, gan arī pielietojamais zvejas paņēmiens, kas ļauj bieži pārbaudīt murdus. "Salacgrīvas nēģi" tiek zvejoti un apstrādāti jau kopš 18. gadsimta. To zvejas paņēmieni un gatavošanas receptes tiek nodotas no paaudzes paaudzē.
SIA "Zivju kiosks" ražo Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norādi (AĢIN) ieguvušos Salacgrīvas nēģus.
SIA “Zivju kiosks”
Viļņu iela 1, SalacgrĪva, Latvia
+371 29 267 807
armands.belasiks@gmail.com
Mājaslapa
SIA "Kurzeme GB" ir Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norādi (AĢIN) ieguvušo Salacgrīvas nēģu ražotājs.
SIA “Kurzeme GB”
Robežu iela 7, Salacgrīva, Salacgrīva pilsēta, Limbažu novads, LV-4033
29268960
rbendrats@gmail.com
Mājaslapa

"RUCAVAS BALTAIS SVIESTS"

"Rucavas baltā sviesta" gatavošanas procesā netiek atdalītas piena sūkalas. Ražošana notiek mājsaimniecības apstākļos pēc tradicionālas metodes. "Rucavas balto sviestu" mājsaimniecībās gatavo jau kopš 20. gs. sākuma. Tā gatavošanas receptes ir nodotas no paaudzes paaudzē. "Rucavas baltais sviests" kopā ar vārītiem kartupeļiem vai lauku rupjmaizi ir ēdienkartē piedāvājumā tūristiem tradicionālās kultūras programmā.
Aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde - Biedrība Rucavas tradīciju klubs
Biedrība Rucavas tradīciju klubs
Dienvidkurzemes novads, Rucavas pagasts, Zvanītāji
+371 29618492
rtk23@inbox.lv
Mājaslapa

"AGLONAS MAIZES VEISTŪKLIS"

"Aglonas maizes veistūklis" ir rudzu maize, kurā iecepts žāvēts cūkas speķis un sīpoli, tādejādi veidojot vīstokli. Latgalē veistūkli mājsaimniecībās cepuši jau kopš 19. gs. beigām. Katrā mājā, kurā cepa rudzu rupjmaizi, šā procesa noslēgums bija veistūklis – īpaši gards rupjmaizes klaipiņš, piepildīts ar kūpināta, sagriezta speķa gabaliņiem un sasmalcinātiem sīpoliem. Gatavošanas recepte ir nodota un ievērota no paaudzes paaudzē.
Aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde - SIA DŪŠAI
SIA “DŪŠAI”
Preiļu novads, Aglonas pagasts, Daugavpils iela 7, Aglona
+371 29287044
maizesmuzejs@inbox.lv
Mājaslapa
Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centrs.
Lauku attīstības nodaļa
Adrese
Rīgas ielā 34,
Ozolnieki, Ozolnieku pagasts,
Jelgavas novads,
LV-3018, Latvija
Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centrs.
Lauku attīstības nodaļa
© 2019 - 2024 Visas tiesības aizsargātas
SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs

Pašlaik notiek darbi pie lapas uzlabošanas, drīzumā lapa būs atkal pieejama.

Atvainojamies par sagādātajām neērtībām.